- Vi er inne i den fjerde industrielle revolusjon, sier Jan Tore Usken, daglig leder i Creator Makerspace, et åpent innovasjonsmiljø på Forus der kreative folk deler kunnskap og hjelper hverandre med å løse utfordringer.
– Mulighetene med additiv produksjon (AM) er enorme, folk er ikke klar over hva som er mulig; En kan printe hud direkte på pasienter, huden kan brukes til å behandle sår eller lage et nytt øre. En kan printe metalldeler på flere tonn og lage lette joggesko med design som ikke er mulig å produsere på annet vis, framholder Usken.
Før jul skrev Aftenbladet om Equinor som sparer 100 millioner i året på å 3D-printe en nylonskrue. Equinor sier nå at de skal etablere AM-fabrikker ved alle sine landbaser. Hos forskning.no kan en lese om studenten på NTNU som kom opp med ideen om å 3D-printe nye håndtak til 200 brannskap, i stedet for å skifte hele skapet. På denne enkle manøveren sparte NTNU nærmere tre millioner kroner.
Creator Makerspace har drevet med prototyping med 3D-print i flere år og ble for litt over et år siden spurt av Innovasjon Norge om å lede et AM-forprosjekt. Målet var å finne ut om Norge trengte et bedre samarbeid for alt som har med AM å gjøre. Behovet viste seg å være så stort at i løpet av prosjektperioden ble det nasjonale nettverket Norwegian Additive Manufacturing Cluster etablert.
Hovedtema vil være lokal produksjon, digital produksjon og CO2-reduksjon. Det blir innlegg om digitale varelagre og hvordan lykkes med å sende digitale deler til et annet kontinent. Produksjon på stedet er her et stikkord. Deltakerne vil også å innsikt i teknologiske prosesser innenfor ulike materialer, bruk av additiv produksjon for fremstilling av reservedeler og konkrete eksempler på bruken av AM i norsk industri. - Additiv produksjon forandrer måten vi tenker på design og produksjon, fremholder Usken. - Med sin evne til å skape komplekse geometrier og intrikate strukturer, tilbyr AM enestående fleksibilitet og innovasjon. Men hva gjør additivt produserte deler virkelig eksepsjonelle? Det vil konferansen gi svar på.
Medlemmer av Norwegian AM er blant andre Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Moreld Capnor, Forsvarets forskningsinstitutt, Posten Norge, RoboTek, Future Materials Norsk Katapultsenter, Laerdal Medical, Nordic Additive Manufacturing, SINTEF Manufacturing, Universitetet i Tromsø, Equinor og Mechatronic Innovation Lab. Se utfyllende medlemsoversikt her https://norwegianam.no/medlemmer/
For mer informasjon se: www.norwegianam.no