Det begynte i Silicon Valley

Det begynte i Silicon Valley

30.08.2024
fb_n
tw_n
in_n

Det begynte med en jobbtur til Google i California, og fortsatte med utplassering av seks bysykler på Forus i 2014. I dag, 10 år senere, er det 700 bysykler på Nord-Jæren og disse brukes over 3000 ganger i døgnet.

Styreleder og Stavanger-politiker John Peter Hernes (H) ledet i 2013 en delegasjon fra Forus Næringspark som dro til Silicon Valley i California for å lære av både Google og Facebook. På Googles store område så delegasjonen at folk forflyttet seg rundt på små, kule sykler. Styrelederen prøvde ut sykkelen og reisefølget var enige; sånne måtte vi få på Forus.

Allerede året etter var de seks første syklene på plass i regi av Forus Næringspark. I motsetning til Googles sykler var forusvarianten elektrisk og etter en rolig start tok bruken av, det samme gjorde antall ladestativer og sykkelveier. I 2019 overtok naturlig nok Kolumbus ansvaret og veksten har fortsatt.

Hva er nøklene til suksess? Syklene er elektriske og et integrert tilbud i Kolumbus’ tjenester. Man får tilgang til syklene via Kolumbus-appen, og det er bl.a. enkelt å bruke syklene og få oversikt over hvor det er ladestativer. Syklene er også strategisk plassert for å bidra til det totale mobilitetstilbudet. For eksempel er det ikke tilfeldig at det er stativer nær en del knutepunkt – blant annet jernbanestasjoner.

2013-05-10%2010_54_49
TESTET SYKKELEN: John Peter Hernes ledet i 2013 en delegasjon fra Forus Næringspark som dro til Silicon Valley i California, der fikk de bysykkelidéen.
2013-05-11%2022_44_22
KULE SYKLER: Googles fargerike sykler inspirerte.
Borghild Eldøen
Innholdsprodusent
 
fb_n
tw_n
in_n

Andre artikler