Stavanger som energihovedstad og grønn omstilling var på agendaen under Energiåret 2022. Equinors plassjef Jez Averty varslet at effektiviteten og produktiviteten må opp på vei mot det grønne skiftet. Ifølge Averty vil energiomstillingen være bygget på olje og gass. Kompetansesenteret Forus vil være helt sentralt i denne omstillingen.
Det var nærmest fest-stemning da rundt 200 deltakere fra hele energibransjen var samlet på Clarion Hotel i Stavanger. – Endelig får jeg sett dere ordentlig og ikke bare på Teams i pysjbuksen, sa konferansier Ulf Rosenberg til en latterfull sal.
Fra oljehovedstad til energihovedstad?
Utsiktene for energibransjen i 2022 var tema for konferansen som åpnet med et innlegg fra Equinors plassjef i Stavanger, Jez Averty. Han trakk fram viktigheten av samarbeid på tvers av bransjen for å klare å nå målet om å halvere utslippene innen 2030. Equinor sitt initiativ «Norway Energy Hub» er en appell til samarbeid.
- Det handler om hvordan vi sammen kan skape varig verdi for industrien og samfunnet gjennom energiressurser, for å redusere de absolutte klimagassutslippene i kombinasjon med å gi stabil tilgang til bærekraftig energi. Det er ikke bare en plan for Equinor, men for nasjonen vår. Samarbeidet vil kreve at vi gjenbygger tilliten, at vi er konkurransedyktige, innovative og digitale. «Actions speak louder than words».
I åpningsinnlegget poengterte Averty også at samarbeid vil være viktig for å etablere Stavanger som energihovedstad.
- Stavanger vant kampen om å være oljehovedstad, og jeg er sikker på at vi kan vinne kampen om å være energihovedstad hvis vi gjør dette sammen. Jeg synes dette er utrolig spennende. At vi får muligheten til å være med og forme det neste kapittelet i historien til industri-Norge. Jeg håper dere er like motivert som meg til å delta på denne spennende reisen, uttalte Averty til salen.
Averty mener at energiomstillingen kommer til å være bygget på olje og gass, men at effektiviteten og produktiviteten må opp på vei mot det grønne skiftet.
- Vi må vise evne til å løse oppgaver på en mer effektiv og produktiv måte. Det er lavere marginer fremover, og da må vi ha mer kostnadseffektive måter å jobbe på. Det gjelder for å sikre lønnsomhet i olje og gass, og for å gjøre "low carbon solutions" lønnsomt.
Forus senter for energiomstillingen
Prosjektleder for Energihovedstaden, Ulf Rosenberg tror at Forus vil være senter for den energiomstillingen Norge står overfor nå. Jez Averty deler oppfatningen av Forus sin rolle som kompetansesenter for energi.
- Vi mener at energiomstillingen kommer til å være bygget på olje og gass. På Forus har vi en klynge av bedrifter fra olje og gass-sektoren som står sterkt allerede, men det avhenger av vår evne til å omstille oss. Det handler om å sette sammen kunnskap fra de ulike aktørene, alt fra leverandører, operatører og støtteindustri, sier Averty.
- Hvis du går rundt på Forus passerer du en lang rekke grensesprengende gründerbedrifter som utvikler nye grønne verdikjeder eller nye teknologier som kutter utslipp. Forus-området er en enormt viktig arena for energiomstillingen som regionen og landet står i. Det er en kraft i det som demonstreres av store og små bedrifter på Forus som er helt unik, sier Rosenberg.
Et av disse selskapene er Horisont Energi. Under konferansen kunne selskapets
Head of Subsurface Morten Sola fortelle om deres planer for det kommende året; å konvertere naturgass til ren ammoniakk i Barents Blue prosjektet, samt offshore lagring av CO2 i Barentshavet. Førstnevnte er et samarbeidprosjekt mellom Horisont energi, Equinor og Vår energi og er fortsatt i støpeskjeen. Sola håper myndighetene holder oppe fokuset på CCS (karbonfangst og lagring) i året som kommer for å holde tempoet oppe.
- Det er ressurskrevende å gi tildelinger, og vi håper at myndighetene holder progresjonen oppe. Lisensen vi venter på nå har vært den første kommersielle tildelingen, og det er viktig at ikke prosjekter blir forsinket på grunn av tildelinger.