Med en gjæringsprosess som i ølbrygging og dna fra melkekyr, produserer Forus-bedriften Sifotek melk med samme smak og næringsinnhold som vanlig melk – uten ku. Nå skal den skalere opp. Målet er en melkefabrikk i Rogaland, gjerne på Forus. Markedet er globalt.
- Mitt fokus har alltid vært grønne og bærekraftige løsninger, sier gründer og CEO Kim Phan, med doktorgrad som kjemisk ingeniør ved NTNU og med bakgrunn fra ulike innovasjons- og lederstillinger i industrien. – Oljeindustrien har mye å bidra med når det gjelder å fange CO2, mitt fokus er at vi i utgangspunktet skal unngå utslippene, forklarer hun. Med seg har hun oljeveteran Tor Øyvind Oftedal som forretningsutvikler og et team på 10 topp fagfolk fra tre kontinenter, seks personer har doktorgrader på sine felt.
For lite mat i verden
- Verden har ikke nok mat. Med dagens produksjonsmetoder vil vi i 2050 bare ha halvparten av den maten vi trenger, derfor trengs nye løsninger. Vår del av løsningen er matproduksjon nesten uten utslipp, forklarer Oftedal og viser til 91 % reduksjon i CO2, 93 % mindre vann, 73 % mindre energi og 89 % mindre areal. Han er imidlertid nøye på at de ikke er mot tradisjonelt landbruk. - Det vi lager vil være er et supplement til tradisjonell melkeproduksjon, understreker han.
Hvordan melken lages er vanskelig å forstå. Dette er mikrobiologi og teknologi i skjønn forening. - Vi bruker mikrobiologiske teknikker for å sette gjæren i stand til å produsere melk. Selve patentet handler om at vi lærer gjæren kuas melkeproduserende egenskaper, forklarer Phan. Innsatsfaktorene ellers er malt, salt, gjærprotein, sukker og vann.
Må ut for å skaffe folk
Den aller viktigste innsatsfaktoren for å vokse, er folk. Dyktige folk innen proteinbiologi, mikrobiologi, bioteknologi og bioprosess. – Dem finner vi dessverre ikke i Norge, forteller Phan og skryter av teamets dyktighet.
- Mulighetene for vekst er store, fremholder Phan og forteller at i fjor var markedsverdien for mat med melkepulver-ingredienser over 770 milliarder dollar. Bærekraftig ku-identisk-melk brukes blant annet i ost, yoghurt, iskrem, bakervarer og sjokolade. Selskapet samarbeider med flere norske matprodusenter. Blant andre Scandza som eier Synnøve Finden som produserer vegansk ost.
Totalt har selskapet fått 20 millioner i finansieringstilskudd siden oppstarten i 2021. Disse har hatt tro på selskapet: Innovasjon Norge, regionalt forskningsfond i Rogaland fylkeskommune, Skattefunn, TDVeen, Validé, Startuplab, Sprettert og Skytek Holding.
Veksten videre vil koste. I første omgang trengs mellom 40 og 50 millioner. Å bygge en fabrikk vil så koste mellom 150 og 200 millioner. Søknaden til EU sendes i september.
Fremtidens matproduksjon
- Dette er et kinderegg av et selskap. De vil være med å løse et stort problem knyttet til mangel på melk, redusere kraftig utslipp fra melkeproduskjonen, markant reduksjon av vannforbruk og produsere uten å bruke store grøntareal, sier forretningsutvikler Ronny Fiuren i Forus næringspark og legger til at matproduksjon er et av de få områdene vi virkelig sliter med å redusere utslipp, vann og arealbruk.
Ronny fremhever at Sifotek løser alle disse utfordringene og samtidig gjør melken transporterbar over hele verden med lang holdbarhet. - Dette er fremtidens matproduksjon som vil skape vesentlig bedre matsikkerhet, sier Ronny, som mener Sifotek er som skapt for Forus. Selskapet starter smått, samtidig som det kan skalere opp uten å bekymre seg for mangel på areal, økosystem eller partnernettverk