Litlestøl , røtter i Sirdal – produseres på Forus

Litlestøl , røtter i Sirdal – produseres på Forus

15.07.2024
fb_n
tw_n
in_n
I en nedlagt kantine i Fabrikkveien 7, sentralt på Forus, produseres de lekreste smaker på små glass. «One-woman-band»-bedriften Litlestøl det lille ville, mest kjent for sine ulike marmelader, tilbyr også både ramsløkpesto og fjellakevitt.

Ønsket om å bevare og vedlikeholde den snart 200 år gamle stølen Litlestøl i Sirdal resulterte i et lite firma med 14 delikate produkter og en fjellakevitt. Nå omsetter «Litlestøl, det lille ville AS» for over en million i året. Gründer, sirdalsentusiast og innehaver Eva Gill (70) er for tiden mest opptatt av langtidsplanlegging ... og hvordan hun skal få oppfylt drømmen om en fjellgin. - Litlestøl er mitt lønnkammer, uforandret i 60 år. Jeg synes jeg er privilegert som kan leve i freden og roen der. De urbane fjellstrøkene er ikke noe for meg, sier Eva og drømmer seg til stølen sin der hun sitter i produksjonslokalene i Fabrikkveien på Forus.
 

Familiestøl siden 1960

Litlestøl er en gammel støl fra 1828 som er flyttet fra Handeland til en bratt skråning oppunder fjellet Sandsei. Det var Eva Gills far som demonterte og flyttet det gamle stølshuset rundt 1960. Nesten hver helg i vinterhalvåret dro Evas foreldre med fire barn til stølen som den gang lå halvannen times gange fra bilveien. Det har Eva fortsatt med. Bare at nå reiser hun dit hele året og veien opp til stølen har blitt betydelig kortere - Alle mine elsker å være der, forteller hun stolt - og alle er tre barn, tre svigerbarn og sju barnebarn, som elsker stølen der tiden har stått stille.

Eva Gill vokste opp på Vaulen, rett ved herregården Hindal gård, der hun i dag håndplukker ramsløken til ramsløkpestoen. Eva overtok barndomshjemmet og var i ti år hjemmeværende med tre barn før hun begynte en allsidig jobbkarriere i ulike bransjer; blant annet i byggebransjen, oljebransjen og på advokat- og tannlegekontor.
 

Startet for å vedlikeholde stølen

- I 2005 fant jeg ut jeg måtte tjene litt penger ekstra for å ta vare på stølen, det var da jeg oppdaget at jeg hadde en kreativ åre. Jeg begynte med strikking og toving og solgte luer, pannebånd, votter og ragger på arrangementer i Sirdal, forteller Eva som betror oss at hun alltid har vært en søtmons, så da hun fikk smake en chilimarmelade hos noen venner, var hun solgt; dette ville hun lage selv.

- Jeg satt på stølen og satte hvite stofflokk på de første marmeladeglassene. Så spurte jeg Gerd på GP om jeg kunne sette glassene inn der. Jeg glemmer ikke da en venninne meldte at ett glass var solgt, smiler Eva og berømmer Gerd for å ha vært tro mot henne og marmeladen i alle disse årene.
 

Stor vekst, men fortsatt hjemmelaget

Siden har det bare gått én vei; oppover. Fra ett produkt til 14, fra å distribuere glassene selv, til å få en profesjonell aktør, Matcompaniet, som sørger for at litlestølproduktene er å få over hele landet. Hun lager fortsatt alt selv, men har fått Attende til å kutte råvarene. Nå stopper folk henne på gata og sier hun må fortsette, for de synes hennes marmelade er den beste. Samtidig er Litlestøl Sirdal Akevitt en bestselger på polet.

Som med alt Eva Gill holder på med, har også akevitten en historie knyttet til Sirdal og Litlestøl. På sine stadige helgeturer til stølen med familien ble det en tradisjon med en liten akevitt ved ankomst. – Da begynte jeg selvsagt å teste ut ulike typer, forteller hun.

Så da hun traff tidligere Se&hør-redaktør Odd Nelvik på en matmesse i Oslo og han da var engasjert i Det Norske brenneri i Grimstad, ble ideen om å lage egen akevitt sådd. Snart begynte snøballen å rulle. Etter to år var hun klar, det manglet bare en ting, tilknyttingen til Litlestøl.
 

Akevitt med fjellbjørkrakler

- Da ringte jeg til min gode venn og hjelper Per Jan Bakken som bor på Handeland. Hva kan jeg ha i akevitten, spurte jeg. Brom, sa han. Det er brom i de fjellbrøkraklene rypene spiser om vinteren – det er jo genialt. Nå plukker vi hvert år fjellbjørkrakler rundt Litlestøl og sender brenneriet.

- Hva skjer framover?
- Jeg kan jo ikke stoppe så lenge det er kjekt, men jeg har bestemt meg for å få inn et menneske som i hvert fall kan lære oppskriftene. Jeg er i beslutningsbobla nå og jobber med å finne ut hvordan selskapet skal drives videre. I løpet av neste år må jeg bestemme meg, ... samtidig som jeg får laget en juleakevitt som kommer til jul. Og så må jeg få produsert den fjellginen. Lurer på hvilken Litlestøl-ingrediens jeg skal ha i den, undrer den alltid kreative Eva …
Litlest%C3%B8l01
foto: subtlestories
Litlest%C3%B8l06
foto: subtlestories
Borghild Eldøen
Innholdsprodusent
 
fb_n
tw_n
in_n

Andre artikler