Milliardene ruller på Forus

Milliardene ruller på Forus

12.09.2024
fb_n
tw_n
in_n

Forus: 1650 milliarder i verdiskaping og 42.000 ansatte.

Verdiskapingen og antall ansatte på Forus øker hele tiden. I 1984 var det 95 bedrifter med til sammen 3300 ansatte på Forus. Ved utgangen av 2023 har tallene vokst til 2871 bedrifter og 36.900 sysselsatte, pluss 5000 offshorearbeidere ansatt i bedrifter på Forus. Verdiskapingen har i samme periode økt fra 40 til 1650 milliarder. Tallene kommer fram i en ny rapport fra forskningsinstituttet NORCE. 

- Dette viser at Forus er Norges største og viktigste næringsområde både når det gjelder sysselsetting, verdiskaping og teknologiutvikling, sier Stein Racin Grødem administrerende direktør i Forus Næringspark.
 

Oljepris gir kraftig økning

I 2012 ble verdiskapingen som skjer på Forus estimert til drøyt 40 milliarder kroner. Per 2022, ti år etter, estimeres verdiskapingen fra den landbaserte virksomheten alene til 59 milliarder. Den totale verdiskapingen til selskaper med hovedkontor på Forus er nå estimert til 1650 milliarder kroner. Årsaken er verdiskapning på sokkelen knyttet til olje- og gassvirksomheter som styres fra Forus. Verdiskapingen på 1650 milliarder kroner i 2022 er en kraftig økning fra de foregående år, nettopp på grunn av utviklingen i oljeprisen.

I 2022 var 15 % av de daglige lederne på Forus kvinner. Andelen er høyest i små og mellomstore bedrifter, og synker noe med størrelsen på bedriften.

Av de 36 900 med fast arbeidssted på Forus er 46 % lokalisert innenfor Stavanger kommune, 36 % innenfor Sandnes kommune og 18 % i Sola kommune.
 

Flest i energibedrifter

44 % av de sysselsatte på Forus arbeider i energirelaterte bedrifter. Det suverent viktigste markedet for disse virksomhetene er olje og gass, men det skjer en gradvis omstilling mer mot fornybar energi og CCS. Equinor er den klart største bedriften, med store kontorer i både Stavanger-, Sandnes- og Soladelene av Forus.

Bedriftsrettet tjenesteyting utgjør samlet sett 23 % av de sysselsatte på Forus når vi også inkluderer bedriftene i dette segmentet som leverer til energisektoren (om lag en fjerdedel av disse er estimert å være energirelatert). Varehandelen utgjør 14 % av de sysselsatte, og her er kun en liten andel energirettet. Energibedriftene finner vi her innenfor agentur og engroshandel. Bygg anlegg og Eiendom utgjør 8 % av de sysselsatte. Det er ca. 2 800 ansatte innen IT, men dette tallet ville vært mye større hvis vi skulle tatt med ansatte i større selskapers IT-avdelinger. Industribedrifter utgjør 8 % av de sysselsatte, omtrent halvdelen er leverandører til energinæringen.

Sysselsatte på Forus tilsvarer sum sysselsatte i Klepp, Time, Hå, Gjesdal, Strand og Hjelmeland. En femtedel av alle sysselsatte med arbeidssted i Stavanger kommune er lokalisert på Forus. I overkant av en tredjedel av alle sysselsatte arbeidssted i Sandnes er lokalisert på Forus og en fjerdedel av alle sysselsatte i Sola kommune er lokalisert på Forus. 
Borghild Eldøen
Innholdsprodusent
 
fb_n
tw_n
in_n

Andre artikler