2020park på Forus huser en av helsevesenets viktigste organisasjoner; Ukom, Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten. Når noe går alvorlig galt er det de som finner ut hvorfor. De foreslår også hvordan helsetjenesten og sentrale myndigheter kan lære av dette for å unngå lignende skjer igjen. . Kommisjonens kunnskap er etterspurt over hele landet. Nå trues Ukom med nedleggelse. En nedleggelse vil bety at arbeidet for pasientsikkerhet i Norge svekkes.
- Vi bør i hvert fall ikke legges ned før vi er evaluert, sier assisterende direktør Åshild Vistnes van der Veen og direktør Pål Iden, som begge har vært med siden starten i 2019.
- Det mest slående er hvor etterspurt vår kunnskap er. Vi inviteres hele tiden for å dele det vi finner ut og rapportene våre blir brukt over hele landet for å sette i verk forbedringsprosjekter, forteller de to.
Styrker pasientsikkerheten
Ukom jobber selvstendig og uavhengig og fungerer som en sikkerhetsventil for hele det omfattende helsevesenet. Det de undersøker er alvorlige hendelser i helsesektoren for å bidra til læring og styrking av pasient- og brukersikkerheten. De kommer også med sikkerhetsanbefalinger. Det gjør de i samarbeid med fag- og forskermiljøer, pasient- og brukerorganisasjoner og andre som har kunnskap om gode løsninger på de problemene de undersøker. Siden oppstart har de laget 24 rapporter, tre nye er på trappene. En av de siste var rapporten «Overgrep forkledd som behandling» som blant annet var bygget på Frosta-saken.
- Arbeidet vårt hviler må være uavhengighet, vi må stå utenfor for å kunne gi systemkritikk, sier Vistnes van der Veen, og legger til at ved siden av uavhengighet er sanksjonsfrihet og streng taushetsplikt det viktigste grunnlaget for Ukoms arbeid.
Høykompetent fagstab
Ukom består av en fagstab med 29 ansatte, med et par unntak er alle fagmedarbeidere med i undersøkelsene.– Vi har bygd og styrket vår kompetanse i over fem år og har nå et bredt lag av eksperter innen helsefag, sikkerhetsfag og pasient- og brukererfaring.
Ukom styres etter en egen lov og det er oppheving av denne som nå er ute på høring med frist 20. januar. Alle kan gi svar til høringen. I en region som vet hva sikkerhetsarbeid er, bør det være mange som kan ytre seg med tyngde, sier Iden
- Styringen av sektoren går ovenfra og ned, som eierstyringen fra departementet, regelverk fra direktoratet og tilsynet som fører kontroll, sier Iden. - Vi representerer det motsatte perspektivet, nemlig nedenfra og opp. Når noe går galt jobber vi sammen med helsepersonell, ledere, pasienter og pårørende for å finne ut hva som skal til for at de som står på gulvet ute i tjenestene skal kunne utøve jobben sin på en trygg og god måte for pasientene. - Dersom vi legges inn under Helsetilsynet går dette perspektivet og tilnærmingen tapt. Det er trist. At alt kun styres ovenfra og ned fører ikke til økt sikkerhet, understreker han.
Høringen
https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/horing-om-endringer-i-helsetilsynsloven-mv.-og-opphevelse-av-lov-om-statens-undersokelseskommisjon-ny-meldeordning-oppfolging-av-varselutvalgets-rapport/id3076394/
Ideelt på Forus
Før folk ble ansatt i Ukom hadde departementet funnet lokalene hos 2020park på Forus øst. – Det har vist seg å være en god beslutning; bygget er fleksibelt og kan tilpasses våre behov og krav, huseier yter god service og plasseringen ligger sentralt nært tog, buss og sykkelvei. – Selv pendler jeg til Oslo og kan greit sykle herfra til flyplassen, sier Iden, som håper han kan fortsette med det også etter behandlingen i Stortinget til sommeren.
Derfor ble Ukom opprettet
Statens undersøkelseskommisjon for alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten ble opprettet i 2019. Etableringen skjedde etter initiativ blant annet fra pårørende som hadde opplevd å miste en av sine nærmeste mens de var innlagt på sykehus. I etterkant etterlyste familiene bedre informasjon og åpenhet om hva som førte til disse dødsfallene.
De stilte spørsmål ved tjenestens evne til læring og forbedring. De etterlyste en uavhengig kommisjon, etter modell av Statens havarikommisjon, som kunne undersøke bakenforliggende årsaker til alvorlige hendelser i helsetjenesten på systemnivå.