Vi går inn i høysesongen for ull. Alle vet at ull stammer fra sauer og lam, men hva skjer fra ullen sitter på sauen til den kan brukes - for eksempel til strikking? Da skal den først håndteres av ullklassifisører. Vi har besøkt tre av dem – på Forus ullstasjon.
Forus ullstasjon sorterer ull og setter en klasse på det. Normalt sorteres ull i 16 ulike klasser. - Nå i høysesongen har vi flere særplukk, - det betyr at vi sorterer tre ekstra klasser for den aller fineste ullen, sier arbeidsleder ved Forus ullstasjon, Jarle Idland. Han forteller at klassifiseringen baseres på ullens lengde, hvor fine fiberne er og hvor på sauen ullen sitter.
For å kunne klassifisere ull må man ha bestått skriftlig og praktisk eksamen i ullklassifisering. Før man kan gå opp til eksamen må man ha klassifisert ull i alle årets sesonger. Utdanningsløpet tar normalt to år. Ann Elin Kydland og Anne Marie Nilsen er sammen med Idland ullklassifisører på Forus.
Det finnes 11 ullstasjoner i Norge, bare i Rogaland finnes fire - men så er også Rogaland landets største sauefylke og etter kommunesammenslåingen er Stavanger landets største sauekommune. Stasjonen på Forus eies av Nortura og får inn ull fra Sør-Rogaland, deler av Ryfylke og det som før var Vest-Agder.
- Vi sorterer 450 tonn ull i året. Ullen vi får på høsten er stort sett fin lammeull fra over 170.000 lam. Mesteparten sendes til England for vasking, sier Idland.
Ferdig vasket brukes ullen til bunadsstoff og de fineste ullpledd. Mye blir også til norsk ullgarn.
- Sandnes Garn kjøper all ull i klasse C fra oss, det vil si den nest fineste ullen. Et lam har ca en kilo ull. Til en vanlig damegenser går det kanskje en halv kilo ull, forteller Idland.
I anlegget på Forus kommer ull på samlebånd fra etasjen over, der står ni innleide klippere som klipper lammene. Men det er nå, i høysesongen som er på topp i september. Resten av året sorteres mye såkalt sekkeull som klippes ute på gårdene.