UiS Forus = sant

UiS Forus = sant

26.07.2024
fb_n
tw_n
in_n

- Forus er regionens største arbeidsplass og helt nødvendig å samarbeide med for oss som regionens største utdanningsinstitusjon. Min rolle er å øke samarbeid og redusere avstanden til oss her oppe på haugen, gjøre oss mer attraktive slik at bedriftene kommer med studentoppgaver og at vi gjennom det gjør UiS mer populær hos studentene, sier innovasjonsdirektør Troels Gyde Jacobsen ved avdeling for innovasjon og eksterne relasjoner ved UiS.

Mye av dette næringssamarbeidet foregår i dag gjennom Future Energy Hub, et forskningsprosjekt og en samskapingsarena. Prosjektleder der er Jacobsens kollega, Anders Riel Müller, førsteamanuensis i byplanlegging. Han kan fortelle om stadig økende aktivitet i prosjektet.
 

Grønnere byer

Future Energy Hub hadde oppstart i 2018 og ble støttet av Forskningsrådet, Rogaland fylkeskommune og lokalt næringsliv. Prosjektet ble initiert av Forskningsnettverket for miljøvennlig energi ved UiS. Målet er å skape grønnere bygg og byer.  

- Første del av prosjektet har vært å skape et forsknings- og utdanningsmiljø for det vi kaller fornybar-distribuert urban energi, der de forskerne og studentene som er interessert i urbane energisystemer kan få kunnskap og utdanning, forteller Riel Müller og legger til at der er opprettet nye studier, en bachelor i batteriteknologi der Beyonder er engasjert og nå nylig kraftingeniør som Lyse heier på. Begge gode eksempler på hva tettere samarbeid mellom akademia og næringslivet kan resultere i.
 

Søker oppstartsbedrifter

- Andre del av prosjektet er samarbeid med næringslivet. UiS ønsker å skape forskning og utdanning som støtter regionens bedrifter i deres fornybarsatsing. Mens vi de tre første årene av prosjektet har vi jobbet mest med å bygge det interne miljøet, intensiverer vi nå arbeidet med å bygge eksterne relasjoner.  Prosjektet ønsker kontakt med alle bedrifter, men særlig med oppstartsbedrifter. Vi inviterer dem til å fortelle oss hva de trenger, av forskning, av utdanningen – hvordan kan vi med vårt arbeid støtte dem. Utfordringen her er å finne måter forskningen kan brukes på i bedriftene. For forskningen forsker for forskningens skyld. Forskerne skal ikke nødvendigvis tenke kommersialisering. Så bedriftene må sammen med forskerne finne ut hvordan forskningen de har ønskes seg kan brukes hos dem, forklarer Riel Müller.

Hver høst inviterer vi bedrifter til å komme inn å foreslå tema for masteroppgaver utfra hva bedriftene trenger kunnskap om. Da kommer rundt 50 bedrifter og presenterer mulige problemstillinger for opp mot 200 masterstudenter.

Future Energy Hub samarbeider med to miljøer som driver aktivt innovasjonsarbeid; Innoasis i Stavanger sentrum og FOMO på Forus. Planen er også å lage en avtale med 4016-miljøet på Åsen. Håpet er at samarbeidet med disse tre innovasjonsmiljøene kan fortsette med støtte fra næringslivet etter at finansieringen av forskningsprosjektet avsluttes ved utgangen av 2025. 

– Gjennom disse eksterne samarbeidspartnere kan vi tilby undervisning utenfor campus der bedrifter kan komme og holde gjesteforelesninger. Til høsten blir også møtene om masteroppgavene flyttet til FOMO. Samtidig vil mer undervisning også flyttes dit og det jobbes for å få i stand en praksisordning. Vi ønsker at studentene gjennom dette skal lære disse miljøene og kjenne, understreker Riel Müller.
 

Som professor i industriell økonomi, Sigbjørn L. Tveterås skrev på LinkedIn nylig:

FOMO har «tjuvstartet» det grønne skiftet midt i oljebeltet på Forus. Lokalisert mellom Equinor, Vår Energi og andre operatørselskaper, har FOMO skapt et populært samlingssted for oppstartsbedrifter og bedrifter i skaleringsfasen innen grønne energikilder og bærekraftige løsninger. Det er også en møteplass der etablerte energiselskaper kan komme for å tenke nytt.

Gjennom å møte bedriftene og folkene som jobber der, høre deres historier, og jobbe med relaterte caser knyttet til innovasjon, strategi, og grønn omstilling tror vi studentene blir stimulert til å tenke nytt. Studentene gir tilbake. De blir mobilisert til lagspill og vil jobbe med bedriftene sine problemstillinger. På den andre enden av denne innsatsen får bedriftene tilgang på verdifulle innspill og løsninger.

Etter møte med bedriftene og FOMO-kulturen er det vanskelig å ikke bli smittet av entreprenørånden og kjenne på den gryende lysten til å eksperimentere og teste ut nye og vågale idéer.

Som vi konkluderte i fjor høst gjelder regnestykket i år også: FOMO + UiS = sant

DSC_0014
PROSJEKTELDER I FUTURE ENERGY HUB: Anders Riel Müller
MB-191002-MBM_7668
OMRÅDEKART: Campus på UiS. FOTO: uis.no
Borghild Eldøen
Innholdsprodusent
 
fb_n
tw_n
in_n

Andre artikler