12.05.2021
fb_n
tw_n
in_n
Hva mener ladeselskapet Easee når de sier de skal forme fremtidens strømnett? Og ikke nok med det; redde verden ved å bidra til å løse et nasjonalt og internasjonalt problem. Er de mer enn et ladeselskap? 

Historien om Easee har så langt handlet om en eventyrlig vekst fra tre til over 100 ansatte på tre år og fra 70.000 leverte laderoboter i 2020 til 80.000 leverte så langt i 2021. Nøkkelen til fremtidsvisjonen ligger i at summen av de installerte laderne tilsvarer strømeffekten til over en million norske husstander. 

For nå avslører Easee den egentlige visjonen om en nær fremtid der alle har den energien de trenger, når de trenger den, uten at det koster for mye. Et økosystem som åpner nye forretningsmuligheter innen nettleie, tjenestetilbydere og produksjon av smartteknologi. 

– Elektrifiseringen av samfunnet vårt skaper utfordringer for strømnettet da effekttoppene blir høyere. I dag utbedres strømnettet for flere titalls milliarder kroner i året for å takle disse fremtidige toppene, og et supplerende tiltak er å introdusere ny teknologi i strømnettet som lar oss bruke tilgjengelig energi på en smartere måte og dermed flate ut toppene, forklarer Caspar Mariero-Klees, salgsdirektør (CSO) i Easee.  

Begynnelsen på denne reisen er laderen. Neste trinn er en såkalt «equalizer» en liten dings som allerede er på markedet og som monteres i strømskapet hjemme hos deg. Den passer på at laderen reduserer effekten når du trenger strøm til andre ting, som for eksempel å varme opp huset. Første mål er å styre all strømbruk i huset via en slik balanserer, snart også i større anlegg som boligbyggelag og parkeringsanlegg.  

– Summen av alle Easee-produkter kan mot slutten av 2021 styre kapasitet tilsvarende 100% av Norges eksportkapasitet, det er nok kapasitet til å kunne lade 600-1.200 fly samtidig. Da er det en interessant strømkilde for å ta toppene. Løsningen som skal bidra til visjonen er et økosystem av teknologier som sammen balanserer alle de betydelige lastene i strømnettet, fra varmtvannsberedere til skip og fly, understreker Mariero-Klees. Og om behovet er stort i Norge er det enda større i utlandet. Easees mål er internasjonale og skal nås med anerkjent norsk kunnskap og teknologi. 
Easee7
EKSEMPEL PÅ BALANSERING: Flere biler som lader samtidig kan avgi strøm for eksempel hver gang heisen går. Heisen er den største strømslukeren i næringsbygg. Easees løsning gir umiddelbar reduksjon i strømforbruket. 
Easee8
SAMARBEID: Easees Caspar Mariero-Klees og Forus Næringsparks Ronny Fiuren diskuterer hvordan Easee kan bidra inn i ELnett21. 

Andre artikler